top of page

Fett är komplext och fantastiskt!

  • Skribentens bild: Maja Siirtola
    Maja Siirtola
  • 24 maj 2020
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 25 okt. 2020

Hört talas om fettlösliga vitaminer? Kolesterol? Omega 3 och 6? Förmodligen, för dessa ämnen är en del av vad som gör fett livsnödvändigt! Fett behövs i kroppen, dels i blodet och musklerna men även som underhudsfett. Kvinnor har en naturligt högre fettinlagring, men generellt även en "hälsosammare" sådan, män tenderar att lagra fett i buken och mellan muskler och organ- detta kallas bukfetma och är skadligt för hälsan.


Du har säkerligen även hört talas om "bra" och "dåligt" fett och det stämmer att vi troligen mår bättre av vissa fettkällor än andra. Vi vet att vi behöver det jag skrev om här ovan tillexempel... därför är fet fisk, nötter, oljor framställda på bland annat raps och oliv mycket bra att tillföra i din kost. Därmed inte sagt att en härlig pizza då och då är något måste förbjuda!

Särskilt fet fisk är ett riktigt kanonlivsmedel enligt många studier (och är inte alls så utbytbart mot omega-3/6 kapslar som man kanske kunde hoppats), hjärnan, den allmänna hälsan och till och med livslängden tros påverkas positivt av att du äter fisk.


Nötter, frön och mandlar är även de riktiga näringsbomber som innehåller välgörande fetter. Äter du dem dessutom "råa" och utan att ändra deras form (mixa/hacka) verkar de ha en positiv effekt på viktnedgång- dels genom mättnad, men vi verkar då ta upp färre kcal ur dessa produkter än om du har behandlats.


Men fett är även väldigt energirikt, med mer än dubbelt som många kalorier per gram som de andra makronutrienterna (protein och kolhydrater) därför bör vi vara noga med våra val av fett- särskilt vid en viktnedgång. Ha därför fokus på de fettkällor som ger dig mest näring!


D-vitamin får vi även från solljuset under sommarhalvåret, eller en utlandsresa. Svenskar har visat sig ha lite låga nivåer av D-vitamin, därför har vissa livsmedel i handeln berikats med detta. Men vissa grupper i samhället rekommenderas även att ta tillskott, exempelvis de som inte äter fisk eller exponeras av solljus, samt en del ålderskategorier, se vidare information på livsmedelsverket.

 
 
 

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 av Maja Siirtola. Skapat med Wix.com

bottom of page