Proteinets betydelse under en livsstilsförändring
- Maja Siirtola
- 24 maj 2020
- 2 min läsning
Uppdaterat: 25 okt. 2020

När man gör en viktresa, framförallt nedåt i vikt ska man öka sitt proteinintag markant. I vanliga fall brukar det rekommenderas att du håller ett intag på (minst) 0.8 g /kg kroppsvikt, men tänker du gå ner i vikt bör du dubbla- eller kanske helst tredubbla den siffran. Detta för att protein är ett essentiellt livsmedel, det vill säga: vi måste tillföra kroppen protein för att må bra eller ens överleva!
Vid en viktnedgång kommer din kropp att prioritera att göra av med fett, men om du inte tillför tillräckligt med protein kommer även din muskelmassa brytas ned. Detta kan ge mängder av negativa effekter, exempelvis blir det svårt att hålla din nya vikt- du har minskat din energiomsättning, men även depression, orkeslöshet och andra mindre lustfyllda bieffekter kan inträffa. Genom att äta tillräckligt med protein, samt styrketräna, kan vi till och med bygga muskler under en viktresa nedåt.
Andra gånger då jag rekommenderar att du ökar ditt proteinintag är vid muskelbygge, efter 65 års ålder, under och efter en graviditet samt vid skada/tillfälle då din träning minskar. Vid muskelbygge kanske är det som känns mest självklart och ja- en hög proteinnivå gör att kroppen kan tillhandahålla träningen och bygga mer muskler (dock kanske mest beroende av träningens kvalitet), men här är fett och kanske framförallt kolhydrater även mycket viktigt! Vad gäller de andra tillfällena är det faktiskt ännu viktigare- Alltså vid naturligt åldrande, graviditet och skada/inaktivitet, detta för att det är vanligt att förlora muskelmassa (och till och med benmassa) under dessa perioder!

Protein finns det mer eller mindre av i det mesta, men det delas upp i essentiellt och icke essentiellt, i kött och mejeriprodukter är proteinet fullvärdigt. I baljväxter och sädesslag är det inte det, men kan kombineras till en fullvärdig kombination. Det går utmärkt att komma upp i sitt dagliga behov genom ren kost om du är en allätare.
Är du vegan och vill ner i vikt behöver du tänka till lite extra och jag rekommenderar att tillföra extra protein genom exempelvis shakes (se dock till att det är ett bra, fullvärdigt tillskott) detta eftersom de veganska livsmedel som innehåller mycket protein även brukar komma med en del kcal. Äter du för att upprätthålla din nuvarande vikt ska du kunna komma upp i en bra nivå även utan tillskott.
OBS. En vanlig missuppfattning är att en proteinkälla är det samma som en proteinmängd, alltså att 100 g kyckling skulle vara det samma som 100 g protein, så är inte fallet. Alla källor har olika mycket protein i sig och mängden varierar på flera faktorer, ett "rent" kycklingbröst innehåller exempelvis ca 22-24 g protein medan en kycklingklubba innehåller runt 17 g. Torkade linser innehåller ca 22-25 g medan kokta har ett värde runt 6-8 g osv.
Comments