Är kostschema något för dig?
- Maja Siirtola
- 29 nov. 2020
- 4 min läsning
Många coacher, inklusive jag själv, erbjuder sina klienter kostscheman. Detta är för att det är ett grymt sätt att få resultat på. Precis som när någon verkligen lyckas följa en diet - så innebär ett kostschema garanterad succé!

Ju striktare schema, desto snabbare resultat vilket även brukar resultera i en riktigt nöjd klient. Varför det fungerar så bra med kostschema är enkelt; en bra coach ger dig en mer eller mindre perfekt fördelning av mikro- (vitaminer och mineraler) och makronutrienter (protein, fett och kolhydrater) samtidigt som vi ser till att du ligger på en kalorinivå som motsvarar dina mål.
Addera nu tid och tålamod och Voila, drömmen blir verklighet!
5 bra grejer med ett välgjort kostschema:
Du får dina önskade resultat!
Du tappar eller lägger på dig mer av rätt massa (tappar främst fett, eller ökar muskelmassa) än om du ”bara bantar” eller ”grisbulkar”.
Du har en plan och en tydlig tidsram för dina mål - Detta hjälper dig att få och behålla motivation.
Maten är god eller hyfsat god och inte allt för enformig och du får i dig vitaminer och mineraler så du har koll på att kroppen har goda förutsättningar att må bra.
Du vet alltid vad du ska äta, även ofta när du ska äta den, hejdå till tidskrävande funderingar!
Det ”magiska” med kostschema är ofta att utesluta
Vad som sällan brukar finnas med på ett kostschema är saker som snabbmat, flytande kalorier, godis, glass, kakor, ja snacks av alla slag. Du har säkert själv sett bilder på kyckling, vit fisk och havregrynsgröt på Instagram, där dietare visar exempel ur sina scheman. Samma personer brukar ofta även lägga ut drömmande bilder av choklad, vin eller liknande – Den förbjudna frukten för en kostschema-följare.
Och det är här som konceptet kostschema blir mindre bra för många. Jag säger inte alla, för det finns de som är grymma på att förstå att kostschemat är en ”tillfällig fix” för att nå ett mål och som har stenkoll på att det är efter man levt sin tid på schemat som den verkliga utmaningen kommer! De här personerna har ofta redan relativt bra kostvanor och ett balanserat förhållande till mat, eller så har de precis lyckats träffa rätt i den magiska motivationsskalan för att kunna uppnå detta efter tiden på kostschema, åtminstone för en så lång period att deras ”huvuden” hinner med i förändringen som skett och då även lyckas skapa hållbara vanor olika dem de hade innan schemat.

Man måste förstå att kostschema är en omväg, till goda vanor
Den största risken med ett kostschema är att personen som följer schemat tror att de har facit på vad man ska göra för att ”vara hälsosam”. De har ju sett hur vikten har gått ner (eller upp) på grund av schemat, de har mätt och vägt och sagt nej till alla frestelser och de har fått resultaten de önskat. De tror de har hittat en genväg, men de har i själva verket tagit en omväg!
Och med risk menar jag att den som har denna syn lätt får ett ”off-on”-förhållande till mat. Man tänker att den där strikta maten är vad som är eftersträvansvärt, men man pallar inte äta på det sättet efter tiden för schemat. Det första man gör när tidsperioden man bestämt för schemat är över kanske blir att ha en ”ätardag” eller ”ätarhelg” eller ”ätarvecka” eller ”ätarmånad”… ja ni förstår konceptet! Man börjar helt enkelt ”äta som en idiot” för man tänker att man måste passa på- innan man återgår till det strikta schemat, den där resultatmagin!
Vips så är man åter i jojo-bantandet!
5 mindre bra grejer med kostschema:
Det är asocialt, du kommer inte kunna umgås med vänner, kolleger eller ens familjen på samma sätt som innan.
Du dramatiserar mat och får en föreställningsbild av att det finns rätt och fel, snarare än att uppnå balans.
Du måste avsätta tid för att ”mealpreppa”, ett kostschema kräver av dig att alltid ha nästa måltid redo.
Du får högt ställda förväntningar på dina resultat och riskerar att ”tappa motivation” om något går dig emot.
Det finns ett före, ett nu och ett efter! Tiden efter kostschemat kommer vara den allra, allra viktigaste för hållbara resultat.

Men Maja, varför använder du kostschema då?!
Det finns positiva och negativa saker med i princip vad som helst. Jag använder kostschema för att ge struktur till klienter och för att hjälpa dem att nå sina mål.
Några har fått ett schema mer som maträttstips och vägvisare än något annat. Detta är ett underlag för att just dessa klienter ska uppnå sina kost-värden vad gäller såväl mikro- som makronutrienter. Ingen av dessa har följt schemat till punkt och pricka, istället loggar de alternativ kost och vi har en dialog om vad som kan förbättras och hur känslan är – och även dessa får resultat, inte alltid lika snabba, men kanske mer hållbara än de som går på ett strikt schema?
Den som väljer att gå på ett strikt schema, får ändå plats för önskade snacks och även vetskapen att det är okej med avsteg hur mycket beror på hur strikta mål man har. Sedan är jag hela tiden öppen med att schemat är ett tillfälligt medel. Är man precis som jag en person som har haft tider av oönskad viktuppgång så är detta så viktigt att förstå! Jag kan relativt "enkelt" få snabba resultat- men hur intressant är det om jag inte klarar av att hålla dem?
Man måste lära av tiden på kostschema helt enkelt. Det här fungerar javisst, men hur ska jag använda mig av det i framtiden? Och en sak man lär sig att förstå - vare sig man väljer en strikt eller mindre strikt variant - är att det blir väldigt tydligt för dig hur viktigt det är att vara konsekvent!
Summerat: Ett kostschema är en genväg mot dina mål, men en omväg till ett hållbart förhållningssätt till kost och hälsa. Det är inte heller lätt att följa, det är hårt som fan, alla har inte psyket för det. Men det kan också vara riktigt kul och motiverande! Du som pallar att följa det konsekvent över tid kommer att se de där resultaten du drömt om. Men det är som sagt viktigt att veta att efter en tid på kostschema återstår alltid en resa mot balans!
Comments