Sockerberoende - är du det?
- Maja Siirtola
- 7 dec. 2020
- 4 min läsning
För det första så vill jag klargöra att det inte existerar en diagnos som heter sockerberoende. Du kan alltså inte få diagnos om detta av sjukvården. Däremot man du få klassifikationen hetsätning, få rätt till vård och stöd, samt faktiskt bli frisk från detta! Det finns att läsa om i ett tidigare inlägg här.

Socker är lika beroendeframkallande som heroin! Kanske du har hört någon gång, eller tänkt för dig själv. Men sanningen är att socker inte ens kommer i närheten av att orsaka samma effektmönster på hjärnan som verkligt beroendeframkallande medel gör. Tänk lite på det, en person som hamnar i beroende – av exempelvis spel, droger eller alkohol – blir ofta mer och mer påverkad, denna person kommer att söka kicken och i värsta fall börja negligera andra saker som är viktigt för hen. Hobbys, vänner, arbetet, till och med familjen hamnar i andra, tredje och till slut sista hand.
Människor med beroenden kan i värsta fall hamna i positionen att de offrat allt för att tillgodogöra beroendet, de kan mista sina nära, sina hem, sin hela identitet. Hur många tror du hamnar där på grund av godis? Och vem väljer en påse socker (renaste och dessutom billigaste ”drogformen”) framför en chokladkaka eller en påse lösgodis? Nej just det, ingen. Så är då socker i sig verkligen beroendeframkallande? Svaret är: Nej!

Men trots att detta är sant, så kvarstår faktumet att många av oss har svårt att hålla oss till rimliga nivåer när det kommer till snacks. Och varför är de så då? Jo av flera anledningar, en av dem är att människan är ett vanedjur, vi bygger upp beteendemönster som vi sedan vill upprepa, som det är svårt att bryta och som vi vill tillbaka till när vi brutit. En annan anledning är att vi är ”programmerade” att gilla vissa smaker mer än andra, kanske framförallt: Sött, salt och fett. De allra flesta av oss upplever en känsla av belöning av dessa livsmedel och det är för att vi evolutionärt har gynnats att mat med dessa egenskaper. Sedan har vi den kanske största ”boven” nämligen kapitalism – alltså att vi lever i en värld där någon hela tiden vill sälja något till oss. Det finns hundratusentals företag som vill göra dig ”beroende” av just deras produkt och många lyckas!
Hur får de oss att äta mer än vi tänkt? Reklam är inte något som företagen slänger pengar på för skojs skull, utan det är faktiskt något som påverkar oss otroligt mycket. Ser du bilder på en Twix ökar sannolikheten att du kommer köpa Twix markant. Bara att du nu har läst ordet och tänkt på en Twix kan ha gjort dig mer benägen att ta en Twix nästan gång du får chansen. Detta är anledningen till att du ser så mycket reklam på även mindre instagramkonton till exempel, företagen vet att ju mer vi ”utsätts” för deras varumärke desto mer positiv kommer vi bli till det – särskilt om du rekommenderats av en vän och vi är ju alla vänner på instagram – så att skicka ut lite gratisprover är för dem en otroligt bra deal och till ju fler desto bättre!
Sen vet även företagen att vi gillar just det här med att kombinera sött, fett och salt samt därtill – krämighet, krispighet och andra konsistenser som ger en behaglig kombinerad upplevelse. Att äta en och samma konsistens, exempelvis kolakräm – det blir snabbt lite enahanda och mäktigt, men lägg till ett krispigt torrt kex och smält sedan över choklad som får stelna, så har vi den där Twixen som finns att köpa typ alla butiker i hela det här landet, av den anledningen att det säljer!

Alltså, bara socker är inte så lockande för de flesta av oss. Visst det kan vara gott med en sockerbit, men de flesta väljer nog hellre skumtomten och det faktumet motsätter hela idéen om att socker i sig skulle vara en drog.
Tips för att inte äta mer än du tänkt:
Köp inte hem godsaker för ett eventuellt sug, ta enbart det du vill ha nu och nöj dig med det. Affären kommer finnas kvar ikväll, eller i morgon om du absolut vill ha något annat!
Undvik att blanda godsaker, man ser att folk äter väsentligt större mängder om det står en stor skål med blandat godis, snarare än ett par mindre skålar med en sort i varje!
Titta inte på bilder eller konton med godsaker som du av någon anledning inte vill äta, det gör dig bara mer sugen och ökar risken att du går emot ditt mål.
Lär känna känslorna hunger, sug och mättnad (genom att utsätta dig för dem) reflektera över dem/skriv ner hur de skiljer sig åt.
Skär inte ner på allt gott för en tid, föreställ dig vilken relation du vill ha till snacks om 5 år och börja ta steg mot detta redan nu - Undvik ”all or nothing”.
Problemet är inte ett enskilt livsmedel, problemet är det invanda beteendet. Hur illa din ätstörning- bulimi, hetsätning, eller ”bara lite dålig självkontroll” än är idag så kan jag nästan garantera att det finns en framtid där du kan ta en efterrätt till maten på en restaurang utan att förstöra någonting gällande kosten under resten av veckan. Det kanske inte skulle kunna gå just precis nu, för det handlar om att lägga om de där vanemönstren och tankesätten, men med tid, hjälp och dedikation så går det.
Comments